De knot- of schietwilg en zijn positieve eigenschappen

De Wilg of salix alba, een verdomd snelle groeier

knotwilgschietwilg
Weer zo een verhaal. In onze contreien is hij een deel van het landschap. Maar je ziet hem zoveel dat hij serieus ondergewaardeerd wordt. En straks is er niets meer om te waarderen, straks zijn we de boom kwijt. Nochtans heeft hij veel potentieel, zijn de mogelijkheden legio. Je moet het enkel weten. Maar dat is zoals zoveel. Waarmee nog maar eens is aangetoond in welke mate wij de band met moeder natuur hebben losgelaten.
Eén stuk van al de positieve eigenschappen, het groeihormoon auxine, daar is een apart stukje aan gewijd.
Een natuurlijke pijnstiller
Zijn Latijnse naam is salix alba. Echt niet veel fantasie nodig om daar Salicine in te herkennen. De natuurlijke variant van aspirine. Een pijnstiller dus, maar ook eentje dat beschermend werkt. En die salicine zit in de schors van de boom. Snijdt zo een tak van een boom, laat er grazers aan kunnen, en je zal heel snel het effect zien. Een tak mooi ontdaan van zijn schors. Het moet wel jonge schors zijn. Oudere schors, daar blijven de beesten mooi af, iets te taai.
Een vroegbloeier
Iets dat hem zeker bij mij een streepje voor geeft. Hij is heel goed voor de bijen. Achter de lange winter is de bij door zijn wintervoorraad heen. Het is dan kiezen. Op zoek gaan door het nog heel frisse landschap naar bloemen of bomen die al wat stuifmeel, en dus voedsel, afgeven, of verhongeren. En je raadt het nooit, instinctief kiest de bij ervoor de koude te trotseren en achter voedsel te zoeken. Een van de bomen die als eerste in bloei schieten, is de knotwilg.
De boom en water
Hij is ook uitstekend om vochtige terreinen te draineren. Een boom in blad kan zo een 100 liter bodemvocht verzetten. Hij is ook één van de enige bomen die zich kan handhaven in gebieden die heel de tijd onder water staan. En de reden is heel eenvoudig, hij kan ook langs de schors ademen. Hij moet dus niet vechten om zijn plaatsje onder de zon. De natuur elimineert de directe concurrentie voor hem.
Niet alleen is hij een uitstekende vochtregelaar. Hij zuivert het water ook. En zuiver water is de basis van een gezonde grond, dus niet onbelangrijk.
Grondverbeteraar
Bij een onderhouden wilg gaan de bovenste takken er af. Daardoor ontstaat een stam, en iets hoger, afhankelijk van waar je hem af doet, nieuwe takken. Zo een stam met allemaal nieuwe stammen erop is dus niet natuurlijk, even voor de duidelijkheid.  Laat je hem doorgroeien, zonder verdere ingrepen, dan krijg je gewoon een lange boom van 15 à 20 meter.  Soit, bewerk je hem toch, dan ontstaat een verhard stuk vanwaar weer nieuwe takken groeien.  Dat stuk wordt de stoof genoemd.  Een niet slecht gekozen naam, want met maar een droogtijd van één jaar is het wel de moeite hem als brandhoutleverancier te houden.  In Zweden draaien er al elektriciteitscentrales die worden gevoed met wilgenhout trouwens.  Maar die stoof levert nog een ander mooi voordeel.  Het houdt regenwater op en gaat dan rotten. Trouwens niets ergs want de voedselsappen gaan langs de schors naar boven. Maar de humus die zo wordt gevormd is wel de perfecte basis voor andere plantensoorten, en ook diersoorten voelen er zich heel goed trouwens.  Nog een voordeel voor zowel de bodem als de boom zelf.  De bladeren bevatten ook looizuur, net als de bladeren van de eik trouwens. Het beschermt de boom tegen insectenvraat en aantasting door bacteriën. De dieren die van de schors peuzelen, krijgen dan ook een extra bescherming

Economie
Er is nog iets dat hem heel interessant maakt, economisch dan. Je hoort steeds meer van bedrijventerreinen die dan moeten gesaneerd worden, en de kost die daar dan aan verbonden is. De knotwilg heeft de eigenschap de zware metalen op te nemen, af te breken en langsheen de sapstroom naar de bladeren te sturen. Als die wilgen dan regelmatig worden geknot en het afval in een afgesloten oven verbrand, een serieuze kost uitgespaard.
Ik ken nu toevallig het verhaal van een bedrijf van iemand in mijn kennissenkring. Dat bedrijf had terreinen die dan werden verkocht als bouwzone. De locatie lag tussen Leuven en Brussel, niet van de minste dus qua ligging (en dus ook qua prijs).  Eerst natuurlijk een sanering.  De sanering heeft zoveel gekost dat de opbrengst van de verkoop van de gronden bijna helemaal in rook is opgegaan. Met andere woorden, een nul operatie. Om maar een voorbeeld te geven wat zo een sanering wel niet kan kosten

file:///C:/Users/Wouter/Downloads/DOW%20-%20chemie-magazine-2013-05%20(2).pdf http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1779892/2003/03/25/Zweden-voert-wilgen-aan-energiecentrale.dhtml file:///C:/Users/Wouter/Downloads/DOW%20-%20chemie-magazine-2013-05%20(2).pdf

Tagged with: , , ,
Geplaatst in bomen, grondverbeteraars, water
2 comments on “De knot- of schietwilg en zijn positieve eigenschappen
  1. […] Bron: De knot- of schietwilg en zijn positieve eigenschappen […]

  2. natuurfreak schreef:

    Bedankt voor de heel interessante informatie

Plaats een reactie