Rucola of raketsla

We doelen hier wel degelijk op de raketsla, dus niet op ricola, het zwitsers bedrijf dat kruidenbollen maakt. Rucola of raketsla is een slaplantje, en voor de liefhebbers een lekkernij. Ook hij is een telg der familie van de kruisbloemigen (bloemkool, rode kool, broccoli, spruitjkool, enz.). dus helemaal niet van de sla zoals de naam wel zou kunnen doen vermoeden. En de kruisbloemigen hebben één gemeenschappelijk iets. Ze zijn allen een grote vijand van moderne welvaartsziekten (kanker, alzheimer, …)

rucola

Geschiedenis

Het plantje komt van het Mediterrane gebied. De Grieken kenden het al en schreven er spijsverteringsbevorderende eigenschappen aan toe. Het waren dan de Romeinen die het plantje in onze contreien introduceerden. Waar er hier een rakket werd in gezien (vandaar de naam), zagen de Romeinen er vooral iets heel anders in. Het plantje zou lustopwekkende eigenschappen bezitten en werd gewijd aan Priapus, god van de vruchtbaarheid. Het plantje stond meestal voor een beeld gewijd aan de god. Gezond was hij zeker, en hij verdiende zeker een plekje in de medicinale tuinen, maar de Kerk had het wat moeilijk met de associatie met opwinding. Met als gevolg. In het, voor het grootste deel, Katholieke Europa is hij nooit doorgedrongen. Tot een paar decennia geleden. De Italiaanse keuken hervond de geneugden van het plantje, en nu word hij in de vreemdste gerechten gevonden.

Gezond

Waarvan hij het meest bekend is, is zijn hoge gehalte aan vitamine K. die vitamine gaat een rol spelen in de botvorming, en alzo tegen osteoperose helpen. Nog iets positiefs is dat het een middel is om beschadigde neuronen te herstellen, iets waar mensen wel baat kunnen bij hebben waar Alzheimer dreigt (een ziekte dat familiegebonden is trouwens). Er zit ook een ferme dosis vitamine A in, dus goed voor huid en ogen, vitamine C, en niet vergeten te vermelden foliumzuur.

Zijn plek onder de zon.

Als je iets in je groententuin plaats, dan wil je natuurlijk dat daar wat uit voortkomt. En aan rucola is het mooie dat hij het vrijwel overal goed doet. Met één ding moet je wel rekening houden, hij moet voldoende water hebben op de smaak goed te behouden. Hij mag dan wel geen familie zijn van sla, dat heeft hij er wel met gemeen, slakken zijn er zot op en kunnen veel kwaad doen.

Voor de mensen die starten met een eigen moestuintje is er het voordeel dat je er al vroeg mee kunt starten, februari, onder glas wel te verstaan. En zo vroeg op het jaar bedanken veel planten nog vriendelijk. De plant groeit heel snel, en dat is ook wel een voordeel, zeker voor diegenen die weinig geduld hebben. Het nadeel is dat ze ook snel in bloei komt, en je snel moet oogsten als je het echte bittere niet moet hebben. Je kan ook gerust tijdens de bloei nog blaadjes oogsten, maar dan moet je het extra bittere er wel bij nemen.

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Geen categorie, Planten
1 comments on “Rucola of raketsla
  1. natuurfreak schreef:

    Geeft een lekker slaatje

Plaats een reactie