Bieslook of pijpgras

bieslook of pijpgras

bieslook of pijpgras

Het is een bolgewas en is familie van de ui, look, enzovoort. Dus ook hij is een vaste plant die zijn voedingstoffen in de grond bewaart en zo de winter door komt.  En vroeg op het jaar boven komt piepen. En zo als één van de eerste plantjes die terug groen brengen in je tuin

Geschiedenis

Ook voor de herkomst van dit kruid moeten we, in gedachten althans, een reisje maken naar Zuid-Oost-Azië. China meer bepaald, want de oudste bronnen komen van daar. Het werd vooral gebruikt als smaakmaker in de keuken, maar ook de medicinale werking mag niet worden onderschat, het was een tegengif bij soorten vergiftiging. Van daaruit werd hij uitgevoerd naar het grootste deel van Azië. Egypte, en dan Europa, mee met de Romeinen. ’t Heeft een tijdje geduurd maar rond 1644 vinden we bij een kruidendeskundige uit onze contreien (1650, zoiets) iets weer van dit kruid, en dan voornamelijk over de typische scherpe smaak ervan die hem kenmerkt en je terugvindt bij prei en ajuin. En in deze tijd staat hij in voor het opsmukken van smaak van bepaalde maaltijden in onze contreien. De bladeren zijn pijpvormig en hol, dat maakt dat zijn naam in de volksmond al gauw pijpgras is geworden.

Familie van …, en vermeerderen

Zoals al gezegd is de bieslook verwant aan look en ui, wat direct de scherpe smaak ervan verklaart De voortplanting is dan ook gelijkaardig. In bloei (mei-juli) komen paarse bloemen waarin het zaad zit. Maar zo gaat het niet altijd, hij vermeerdert zich ook ongeslachtelijk. Aan iedere bol waarin in de winter de nodige voedingsstoffen worden bewaard, komen in de lente bollen die ook planten worden. Maar ook daar stopt het niet. Een derde manier, en dat maakt hem veel makkelijker voor een tuinier, hij kan ook eenvoudig door scheuren worden vermeerdert. En ’t grote voordeel daarvan is dat je niet bent gebonden aan de ontkieming van het zaad (en het daarmee gepaarde geduld dat je aan de dag moet leggen). En tijd en geduld zijn twee dingen die sowieso in ’t Westen heel schaars zijn, niet?

Plekje onder de zon

Zo kieskeurig is hij niet. En het grote voordeel, hij is perfect te houden in potten op de vensterbank. En in een regio waar vrij land een heel schaars goed is, meer dan een voordeel. En zo heb je hem, bij de bereiding van de gerechten, direct bij de hand. Bieslook is trouwens de plant bij uitstek voor de kleine tuintjes. Zon is ideaal, maar schaduw gaat even goed. En nog iets wat hij gemeen heeft met ui, look, enz., een extra portie Kalium is altijd welgekomen.

Gebruik

Met de zomer gaan we meestal over naar meer rauwkost. En voor de maaltijd dan een extra toets te geven is dit kruid heel goed geplaatst. Het blad kan fijn gesneden worden en worden toegevoegd aan salades, kruidenboter, ragouts, sauzen en dressings. Als je hem bij een gekookte maaltijd doet, hem na het koken bijvoegen. Bieslook verliest zijn pittige smaak, veroorzaakt door sulfiet, bij het koken, net als ajuin trouwens.

Het gezonde eraan, de medicinale werking

Ik wens hier geen volledige lijst te geven van al het goede eraan. Trouwens, de kans dat me dat lukt is zowat nihil. Ik wil vooral de mensen wijzen op al het goede dat dit plantje te bieden heeft. Het kruid als groente eten is in onze cultuur not done, maar het zou niet slecht zijn ook daar een mentaliteitswijziging te bekomen in de hoofden van de mensen. Er is eerst en vooral de vochtafdrijvende werking. Stimuleren van de spijsvertering en de eetlust doet het ook. Het kruid zit vol vitaminen en mineraren. Een serieuze portie vitamine A (voor ogen en huid), vitamine C is ook dik vertegenwoordigd. Vitamine K zit er ook in (voornamelijk voor een goede bloedstolling). Van mineralen is zeker ijzer het vernoemen waard (belangrijk om je bloed zuurstof op te laten nemen), een goeie dosis koper (vooral een ondersteunende rol), mangaan (ook een ondersteunende rol), magnesium en calcium.

Wouter

http://users.skynet.be/hofmeester/tuinartikels/kruiden_bieslook.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Bieslook

http://www.soortenbank.nl/soorten.php?soortengroep=flora_nl_v2&id=439&menuentry=soorten

Tagged with: ,
Geplaatst in kruiden
1 comments on “Bieslook of pijpgras
  1. natuurfreak schreef:

    Ik heb ook een kruidentuin en geniet er al jaren van.

Plaats een reactie