Korenbloem, prachtig blauw

Voor de botanisten onder ons, hij is een lid van de composietenfamilie. Éénjarig, en van nature voorkomend in de lage landen. Zo groot wordt hij niet, 30 tot 60 cm, maar in de bloemperiode (juni tot augustus) kleurt de plaats waar hij staat mooi blauw, ook wel eens roze of wit. Van in april kan je naar buiten met je zaad.

korenbloem

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt hij van rond het Midellands Zeegebied, Zuidwest-Azië ook, en van daar heeft hij zijn tocht verder gezet. Ook weer mede dankzij onze Romeinse vrienden. Maar ook door eigen uitzaaiingen. Als je wat flexibel bent kan veel. Soit. Nu vind je hem overal, in alle werelddelen met een gematigd klimaat.

Bodem

zoals gezegd, hij is flexibel wat de grond betreft. Weinig ruimte is ook niet direct een probleem. Twee elementen die in Vlaanderen wel een serieus surplus kunnen zijn. Vroeger vond je hem dan ook veel in akkers, samen met de rode papaver. “Onkruid” (weliswaar heel waardevol voor vlinders, bijen, zweefvliegen, enz.) krijgt met de toenemende professionalisering, en de daaruitvolgende selectie van zaden en selectievere bemesting van het land, steeds minder en minder kans. Een beetje hetzelfde verhaal als de Kollebloem of rode papaver, een bloem die niet toevallig veelal voorkwam met de korenbloem. Voor insekten is een graanveld nu meestal, hoe contradictorisch het ook klinkt, een dorre woestijnvlakte waarin voor hen bijna niets van voedsel is te vinden. Te veel van ongewenst kruid is iets, maar voor iemand die verder kijkt dan zijn neus lang is (en dan vooral voor dieren), is een veld vol monocultuur een ramp.

Medicinaal

Dankzij de site mens-en-gezondheid weet is nu ook dat je de bloemen kan koken en een aftreksel van maken. Dat werkt zacht samentrekkend en verzachtend, heel goed bij oogaandoeningen en reuma. De milde werking is extra goed bij zachte huid, rond de ogen bijvoorbeeld. Het is vooral ontstekingsremmend. Bij reuma is er vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Als de nieren dit niet alleen aankunnen is er natuurlijk hulp nodig. Veel drinken, liefst water, is één ding. Maar de werking van de nieren moet ook ondersteund worden. En daar kan de thee van de bloemen van de Korenbloem de oplossing zijn, het werkt bloedzuiverend.

 

 

http://nl.wikipedia.org/wiki/Korenbloem

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/120011-de-geneeskracht-van-korenbloem.html

http://www.waterwereld.nu/korenbloem.php

http://www.landschapoverijssel.nl/korenbloem

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in Geen categorie
2 comments on “Korenbloem, prachtig blauw
  1. Nancy Mehuys schreef:

    prachtige kleuren en bloemen ook je ziet ze wel een beetje overal !!! Heel mooi Wouter 🙂

Plaats een reactie