klaproos of kollebloem

De klaproos, rode papaver of kollebloem
Je zaait hem in tussen de maanden maart en mei en afhankelijk wanneer je hebt ingezaaid krijg je in de maanden mei, juni en juli een rood perkje.
Een beetje geschiedenis is altijd mooi meegenomen vind ik, en zeker hier
We zijn nu 2015. 100 jaar na de dag waarop nationalisten in Servië de kroonprins van Oostenrijk-Hongarije Frans-Ferdinand hebben vermoord en zo de sneeuwbal tot rollen hebben gebracht die zou leiden tot het grootste conflict dat de wereld tot dan toe had gekend, wereldoorlog I.
En plannen waren vergevorderd om de Duitsers niet tot aan de Ijzer te laten komen, wel te stoppen aan de Dender. Met andere woorden, het heeft geen haar (bijna letterlijk) gescheeld of de landbouwers hier in de streek moesten constant opletten voor niet ontplofte munitie, en DOVO (ontmijningsdienst) moest niet rond Ieper grootscheepse acties doen maar hier. Sint-Lievens-Esse is dus op een haar na ontsnapt als zijnde een gemeente in het hinterland achter het Denderfront. Ninove zou dan misschien de plaats hebben ingenomen van Poperinge als de plaats voor verlof achter het front
21 oktober 1914 gaat de eerste slag om Ieper van start. De Duitsers vallen met alle geweld aan. Het Duitse regiment bestaat uit jonge vrijwilligers die deskundig die, noem het voor eer en glorie voor het vaderland naar voor stormen en één voor één door de Engelse beroepsmilitairen worden omgemaaid. De leuze, ‘kerstmis zullen we thuis vieren”, een leuze die bij beide partijen de ronde deed, werd zeker voor hen een loze belofte. In de nacht van 28 op 29 oktober wordt het sluizencomplex De Ganzepoot bij Nieuwpoort geopend bij hoog tij waarbij een eind kwam aan de bewegingsoorlog en kerstmis thuis vieren ook voor de rest van de Duitsers in die sector een ijle belofte werd.
Maar waarom vertel ik dit, ik kan gerust een boek volschrijven over dit conflict, en met name het Ijzerfront. Je kan mij nu onnozel verklaren, maar is het niet fascinerend? Naar het front gaan betekende zoveel als je eigen doodsvonnis tekenen, en toch bleef men er in slagen om honderduizenden te mobiliseren, of hoe desastreus de kracht van de psychologie en groepsdwang wel niet kan zijn. Soit, dit geheel terzijde, jullie de nodige informatie verschaffen laat ik over aan wikipedia.
Waarom ik erover begon, het symbool van de slag om Ieper is de poppy, de rode papaver. Er is zelf een gedicht over geschreven (zie onderstaand). De enige bloem die kon overleven in het niemandsland. De bloem als symbool voor alle troepen van de Common Wealth. En laat nu juist ook de klaproos het symbool van de Kollebloem zijn
Pioniersbloem
De klaproos is een echte pioniersplant. Vooral zonnige, droge en voedselarme zandgrond krijgt de voorkeur. Meestal plaatsen waar ze juist hebben gewerkt. Of waar de grond serieus is omgewoeld. Maar ook wegbermen. Hij stelt dus echt niet veel eisen. En nog een voordeel van de plant. Als zo een zaadje te diep onder de grond geraakt kan hij nog een hele tijd, en we spreken dan over tientallen jaren, kiemkrachtig blijven. En als de zon en de warmte er aan kan, schiet hij op. Niet voor niets was hij ver de enige bloem die in niemandsland tussen de twee strijdende partijen recht kon blijven.
Tegenwoordig worden de akkers zo intensief bemest in onze contreien dat een graanveld vol met klaprozen erin een rariteit is geworden. De intensieve landbouw in Vlaanderen en Nederland heeft zo goed haar werk gedaan dat overbemesting de norm is en de bloem haar natuurlijke omgeving, droge en voedselarme grond, immers weg is.
Waarom klaproos?
En waarom nu juist de naam klap voor de roos in klaproos. Heel simpel. Vroeger was hij een soort weersvoorspeller. Kwam het onweer er aan, dan ging de bloem dicht. De klap voor de roos was geboren. Een beetje zoals een denappel.
Wouter

In Flanders fields (luitenant-kolonel John McCrae, 1872-1918)
In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.
Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.
http://www.tuinadvies.be/klaproos_-_papaver_rhoas.htm
http://www.scheldeland.be/nl/grooteoorlog
http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20121119_00373960

Geplaatst in Planten

Plaats een reactie