De Aloë Vera, het nieuwe wonder van de cosmetica?

 

Vandaag een drankje gekocht in de axion.  tot mijn grote verbazing was het op basis van aloe vera.  Gedronken, en tot mijn grote verbazing was het zo slecht nog niet.  Meer zelfs.  Bij het naar huis gaan met de bus bevond ik me tussen een meute studenten, de bus zat propvol.  En het was een meer dan deugddoende verfrissing op dat moment.

Aloe_VeraDat de natuur wonderlijk is, dat hoeft geen betoog.  Moeder natuur zorgt voor iedereen, ze vraagt gewoon wat respect.  En respect opbrengen voor iets, en niet onmiddellijk iets terug krijgen, dat ligt wat moeilijk bij de meesten blijkbaar.  Dit terzijde.  

Wat geschiedenis

Aloë Vera komt oorspronkelijk van het Arabisch schiereiland.  En van daar is zijn tocht begonnen. Middelandse Zeegebied, Indonesië, Nederlandse Antillen en West-Indië.  Hij is serieus geneeskrachtig en wordt serieus wat in cosmetica gebruikt.  Reden genoeg om hem te cultiveren en te kweken op grote schaal, zelfs al moet je (zeker hier) wat extra inspanning doen om een min of meer geschikte habitat na te bootsen.   verwacht ook niet te snel resultaat.  Ik kan moeilijk over andere streken spreken, maar zeker in onze contreien is snel groeien er niet bij.   Een cactus veronderstelt in vele gevallen warmte, en hier is dat niet anders.  En warmte en de lage landen, niet direct een match hè. Daarom moet je naar tropische gebieden voor zijn natuurlijke habitat.  Van grote plantages zijn vooral Barbados en Mexico gekend.

Verzorging

Dat is nu het mooie eraan, en aan zo goed als elke distel. Van verzorging vraagt hij bijna niets. Juist hem beschermen tegen de vriezeman.  Hij komt niet voor niets uit het Arabisch schiereiland, dus kou is niet direct iets voor hem.

Je zet hem het beste op de vensterbank.  Volle zon of lichte schaduw. Graag heeft hij dat zijn wortels in korrelige, goed gedraineerde aarde staan.  Maar ook daar is hij heel flexibel.

Dus voor iemand die het geduld niet kan opbrengen zich met planten bezig te houden, ideaal.  Je kan er de baten van plukken, en lasten zijn er bijna niet.  Alleen dat hij, zeker volgroeid, redelijk wat plek nodig heeft, en natuurlijk in de herfst moet worden binnen gezet tegen de vriezeman.

Vermeerderen

De plant vermenigvuldigen is ook niet zo moeilijk.  De uitlopers ga je verwijderen van de moederplant en drogen voor twee dagen.  De uitlopers zitten onderaan de moederplant. Die uitlopers zet je in compostrijke aarde, en je hebt je nieuwe plant.

Eigenschappen

De eigenschappen zijn moeilijk allemaal in het kort samen te vatten, zowel in- als uitwendig. Maar ’t belangrijkste is wel dat het inwendig laxerend wordt toegepast, om de lever te ondersteunen, het vocht van de plant het lichaam zuivert en bloedsuikerverlagend gaat werken. En uitwendig stippen we vooral aan dat het tegen een droge, schilferende huid werkt.  Tegen zonnebrand, zowel als tegen vrieswonden.  Tegen verstuikingen, verrekkingen, peesontstekingen en littekens.  Niet voor niets zit hij in heel wat lotions voor de huid

Winning van het sap

Niets moeilijk aan. Denk aan rubber. Een snee maken in de bladeren, het druppelende sap verzamelen en wat laten drogen in de lucht om aan een zalf toe te voegen.

Wouter

http://nl.wikipedia.org/wiki/Alo%C3%AB_verahttp://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/108390-de-geneeskracht-van-aloe-vera.html

http://www.kruidenkorf.nl/index.php?option=com_jaggyblog&task=viewpost&id=120&Itemid=10

Tagged with: , ,
Geplaatst in cactus
1 comments on “De Aloë Vera, het nieuwe wonder van de cosmetica?
  1. natuurfreak schreef:

    Een plant die heel nuttig is ,dat is al lang geweten.

Plaats een reactie