Schietwilg en het groeihormoon auxine

De Wilg of salix alba, een verdomd snelle groeier

Weer zo een verhaal. In onze contreien is hij een deel van het landschap. Maar je ziet hem zoveel dat hij serieus ondergewaardeerd wordt. En straks is er niets meer om te waarderen, straks zijn we de boom kwijt. Nochtans heeft hij veel potentieel, zijn de mogelijkheden legio. Je moet het enkel weten. Maar dat is zoals zoveel. Waarmee nog maar eens is aangetoond in welke mate wij de band met moeder natuur hebben losgelaten.

groeihormoon auxine

Dat een wilg zo makkelijk weer schiet heeft te maken met zijn beschermingssysteem, en het groeihormoon auxine dat dan vrijkomt. Hetzelfde goedje dat zit in een krulhazelaar trouwens en die boom laat groeien als niets.

Het menselijk lichaam wordt door de hersenen gestuurd, die dan de hormonen reguleren die op hun beurt het signaal afgeven, organen, nu doe je dit of dat. De hersenen terzijde, zo gaat ook de werking in planten, ook met hormonen. We onderscheiden stress-, schok- en groeihormonen. En om het allemaal nog eenvoudiger te maken, als de plant op het eind van zijn leven is, dus als hij is uitgebloeid, gaan die allen samenwerken. De meest produktiefste manier om zich van een voorbestaan te verzekeren, wordt dan gevonden (herkennen we hier iets van Darwin?). Maar goed, biologie en evolutietheorie is niet direct voor mij, wel planten, en dus is het het groeihormoon auxine dat m’n aandacht opeist.

Dit hormoon geeft aan bestuivers (bijen onder andere) het sein dat het het moment is, dat de vrucht op z’n einde is en de nectar het gemakkelijkst te bereiken is.

Stekwater

Nu het mooie van dit alles. Zo een takje in water steken. De aanwezige auxine krijgt een sein dat het zijn werking moet starten en geeft zijn stof af. Die stof blijft niet beperkt tot de tak, met andere woorden, een deel komt ook in het water terecht. Haal de tak na twee dagen uit het water, en je hebt je stekwater. Wel er op rekenen dat de hormonen pas in actie schieten bij genoeg warmte

Hoe mooi kan de natuur niet zijn?

Wouter

Geplaatst in hormonen
2 comments on “Schietwilg en het groeihormoon auxine
  1. natuurfreak schreef:

    Schitterend pleidooi voor de wilg.

  2. wuttelcup schreef:

    Dat is nu waar ik naartoe wil zie. De wilg weer een vast landschapselement maken. En die economische troeven kunnen toch niet anders dan helpen. En zeker nu er bekend geraakt is dat de elektriciteitsfactuur de hoogte ingaat met plus minus €100. 3 kwart van de menselijke energiebehoeften, als we het over de lage landen hebben, draait rond verwarming.

Plaats een reactie