Ken je bondgenoten in de landbouw

Afrikaantje

De bloem komt oorspronkelijk uit Mexico en is door de Spanjaarden meegebracht.  Ik heb eigenlijk geen idee waar men bij de naamgeving op doelde, maar Afrikaantje is dus wel misleidend.  Het zijn niet echt grote bloemen, 30 cm, en ze kleuren je stukje grond geel, oranje tot rood.

Het afrikaantje, je natuurlijke bondgenoot tegen de boosaardige wortelvlieg

Het afrikaantje, je natuurlijke bondgenoot tegen de boosaardige wortelvlieg

Zaaien

Heb je een serre en kan je onder glas zaaien, dan kan je midden maart al naar buiten.  Direct in open lucht wacht je best nog een maand.

Eigenschappen

In de biologische landbouw gaat hij worden gebruikt om knolgewassen te beschermen. De manier is vrij simpel. De wortelvlieg gaat op de geur af van het stinkerdje (weer alom is de naam dus misleidend als je het bekijkt vanuit de wortelvlieg haar standpunt), en hij eet de wortel en laat de rest met rust.  De bloem verdedigt zich met de vrijgave van een stof.  En die stof gaat de wortelvlieg vernietigen.  Dus kortom, een geweldige buur als je zinnens bent knolgewassen te zetten

Standplaats

Ze hebben ’t liefst matig voedselrijke grond, maar vooral veel zon. Toch gaat het zonder ook, ook in halfschaduw kunnen ze goed groeien.

http://www.tuinadvies.be/planten_tagetes.htm

http://nl.wikipedia.org/wiki/Afrikaantje

Geplaatst in Geen categorie

Plaats een reactie