Het kruid munt

Munt is alomgekend. Ook een nuttig kruid. Meer dan de moeite om hier eens wat dieper op in te gaan, niet?
Munt is een plantengeslacht van meerjarigen dat behoort tot de lipbloemenfamilie of lamiaceae. De familie waartoe ook de netel behoort (alhoewel die op het eerste zicht niets met elkaar te maken hebben). Vroeger was hij regelmatig in de vrije natuur te vinden, heden ten dage is dat jammer genoeg meer een rariteit geworden.
Toch groeit het kruid zowat overal. Kruid of onkruid. Het is maar hoe je het bekijkt. Feit is dat munt heel veel positiefs in zich heeft, en zeker de moeite is om in je tuin te hebben. En moeilijk om in je tuin te houden is hij niet. Hij houdt vooral van vochtige plaatsen, liefst koel ook. Maar ook in de zon zal hij zich rechtzetten. Dus flexibel is hij wel. Koel, en dus mag wat schaduw wel. Daarin volgt hij dus niet de meeste kruiden, die prefereren meestal veel zon.
Wel belangrijk om weten is dat munt zich vrij snel vermeerdert via uitlopers. Wil je dus een “Franse” tuin waarin alles mooi zijn plaats heeft. Plant hem dan met pot in de aarde, maar zorg ervoor dat de potrand boven de grond uitkomt. Zo voorkom je voor jezelf heel wat frustraties.
Munt is vooral handig om vervelende beestjes weg te houden. Muggen, mieren, muizen, vliegen, noem het. Wil je op zomeravonden genieten zonder het vervelende gezoem van muggen. Verse munt op de tafel. Een muggenvrije nacht gewenst? Vergeet de traditionele spray. Munt op je kussen! Of nog beter. Verse munt over je handen, armen, nek en gelaat smeren. De voorraadkast vrij houden van mieren en muizen? Verse munt leggen. De hond , of de kippen, last van vliegen? Ook hier brengt de plant soelaas. Ook bij een paard zou het helpen om zijn snoet vliegenvrij te houden. Enkele blaadjes uitsmeren op het dier rond de ogen en mond. Heb je een mooie rozenstruik, maar wordt hij ontsierd door de bladluizen? Één woord. Munt!
De thee van munt is vooral geliefd in de Arabische wereld. De Arabische keuken is een relatief zware keuken, en munt stimuleert de spijsvertering. De bitterstoffen dan meer bepaald. Naar het schijnt helpt munt ook tegen winderigheid, maar ik moet dan wel de uitzondering zijn die de regel bevestigt. Ik heb nu wel een zware adem, en wat er in gaat, moet er ook uit, dus ook lucht. Maar dan nog. Ik drink heel regelmatig muntthee, maar die winderigheid blijft.
De sterk geurende stof is menthol. Een stof die gretig wordt gebruikt om een specifieke geur te geven aan allerlei producten zoals snoep, thee, tandpasta, enz. En met de wetenschap dat je voor een groot gedeelte eet met je neus, is hij ook smaakbepalend. Ook in geneeskundige bereidingen is hij te vinden, zoals hoestpastilles en zalven.
Dus raad van de dag. Ga je bij je vriend(in), en wil je voorkomen dat de afspraak in het water valt door een slechte adem, verfris die dan met wat munt
Zeker niet vergeten te vermelden dat het kruid ook een heel aantal geneeskrachtige eigenschappen heeft. Tegen misselijkheid zou hij helpen, tegen maagzuur en wagenziekte. Hij heeft ook een slijmoplossende werking. Hij werkt ook hoofdpijnverlagend. Vertoon je teveel haantjesgedrag, krijgt je vrouwelijke kant te weinig kans om tot uiting te komen. Het kruid haalt je gehalte testosteron naar beneden. Dan moet je er redelijk wat van binnen hebben, maar ’t kan een idee zijn. De stofwisseling bevordert hij en hij wekt de eetlust op (ik ben de perfecte illustratie daarvan), en voor de mensen die regelmatig diarree hebben kan ik het kruid ook zeker aanraden.
And last but not least, het culinaire aspect. Over geuren en smaken valt niet te discussiëren natuurlijk. Maar hier toch enkele tips. Hij gaat goed met diverse salades, soepen en sauzen. Als je courgetten, erwten, tomaten of lamsvlees klaar maakt mag je het kruid ook zeker niet vergeten. Munt kan ook aan chocolade een interessante touch geven. Als je iemand wilt verbazen met dessert, zeker eens doen. In mayonaise moet je ’t zeker ook eens proberen.
En als je ’s zomers feestelijk wilt doen met aperitief. Een blaadje munt in een ijsblokje gaat je drankje versieren, geeft een exotische touch aan ’t geheel, én zorgt voor een frisse smaak.
Moraal van verhaal! Denk eerst goed na alvorens je munt afschrijft als plant in je kruidenhoekje!

Op de Kollebloem vormt munt alvast een vaste waarde!

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Munt_(geslacht)
http://www.natuurlijkgevarieerd.nl/185091040
http://www.lekkervanbijons.be/productfiche/Munt

Tagged with: , ,
Geplaatst in kruiden

Plaats een reactie