Calendula officinalis of goudsbloem

De bloem kan tot 50 cm worden. Zaaien kan al vroeg, vanaf maart kan je naar buiten. Je plekje grond kleurt dan oranje/geel van juni tot september. En als je geluk hebt veel langer ook. Ik spreek nu vanuit mijn eigen ervaring. Zaden waren tussen de spinazie geraakt, in september beginnen bloeien, en in december stond de bloem nog te pronken. In januari hingen ze half stok en iets later niets meer. Maar ik mag toch zeggen dat ik tot een stuk in januari bloemen had.

De bloem is eenjarig, een waardeplant voor diverse rupsen. Dus als je graag vlinders in de tuin hebt weet je wat te doen.

De naam …

Uit de naam calendula officinalis kan je al veel afleiden. Van calendula is er weinig fantasie nodig om daarvan Kalender af te leiden. Hij zou elk begin van de maand bloeien. Dat dit niet waar is even terzijde. Mensen willen vaak verhalen horen, de objectieve waarheden leggen we graag naast ons neer als het maar mooi klinkt. Soit. Officinalis, dat verwijst naar een apothekerspraktijk in het Latijn, hiermee verwijzende naar de geneeskrachtige werking van de bloem.

Ver voor onze tijdsrekening kende men de geneeskrachtige werking al. En die kennis is doorgegeven. Ook de schoonheid van de bloem bleef niet onopgemerkt. In de Middeleeuwen dan werd zowat alles wat mooi was met Maria geassocieerd. De Engelse term voor de bloem is nog altijd Mariagold.

Maar daarnaast moet zeker ook de kleurstof worden vermeld. Vroeger is hij vaak gebruikt om zowel boter als kaas te kleuren, om gerechten op te smukken ook.

Standplaats

Hij is relatief gemakkelijk, stelt niet teveel eisen. Maar zoals elke bloem heeft ook hij zijn voorkeur, en dat is een vruchtbare, leemachtige grond. Maar wat vooral belangrijk is voor de bloem is een deugddoende volle zon.

Eigenschappen

De geneeskrachtige kennis berust niet louter op volksgeloof. Het is wetenschappelijk aangetoond dat het bij menstruatiestoornissen zou helpen. En Russische penicilline is goudsbloem omdat het ontsmettend werkt. Het gaat ook schimmels tegen en is en surplus ontstekingsremmend.

Wouter

http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/108544-de-geneeskracht-van-calendula-of-goudsbloem.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Goudsbloem_(soort)

Geplaatst in Geen categorie

Plaats een reactie