De stokroos of Alcea rosea

Stokroosstokroos (1)

Ik heb er zaad van gekregen via de Kollebloem.  Raymond heeft vorig seizoen de tuin met de bloem versierd. De bloem is geen familie van de rozen, ondanks de naam. Wel behoort ze tot de kaasjeskruidfamilie. Onder andere cacao en katoen zitten onder die familie. Het is een tweejarige plant. Eerst en vooral een belangrijk weetje voor wie zinnens is in te zaaien. Als je zaad hebt kunnen bemachtigen van de stokroos en je zaait in in de lente, dan krijg je het eerste jaar enkel blad, bloeien doet hij dan pas het tweede jaar. Zaai je daarentegen in augustus in, dan heb je het jaar erop planten die bloeien als het weer mee zit. Handig weetje waarschijnlijk, een plant zonder bloemen is niet direct iets wat we willen als we voor het uitzicht gaan denk ik.

Leve de globalisering van de handel

Alhoewel een heel waterrijk gebied en een heel vruchtbare bodem (hoe lang nog is weer iets anders) is er in onze contreien, de lage landen, nu niet echt zo een klimaat dat een grote bloemenpracht hier van nature voorkomt (spreek me gerust tegen als het tegendeel kan worden bewezen). Waar ik naar toe wil, de meeste bloemen zijn van het Zuiden.  En op de één of andere manier hier geraakt.  En met de nodige zorg kunnen ze hier wel tot hun recht komen.  Zo begint ook het verhaal van de stokroos. De wortels van de plant zijn in Turkije of Palestina terug te vinden. En met de handelsreizen in de 16e eeuw in Europa ingevoerd. De landbouw en de bloemenhandel zijn echt wel schoolvoorbeelden van de multiculturele samenleving. Soit. In het Westen geïntroduceerd werd al snel gezien dat de plant goed gedijt in een landelijke en stedelijke omgeving, een serieus voordeel in ons Vlaamse land.

Standplaats

Arme kleigrond is zijn natuurlijke habitat. Wat zanderig kan ook hoor. Wat de plant nodig heeft om goed te groeien is een warme, niet te vochtige plek. Een muur of schutting op het Zuiden gericht is dan ook ideaal. Is er geen muur of schutting, dan een tak of zo om de plant aan vast te maken. Dat hij in de hoogte groeit is een luxe voor de beschikbare plek, hoe hoger hoe onstabieler als er een goed windje waait. Tip, wens je maximaal te genieten van de bloemenpracht, dan bij droog weer extra bewateren. Bij droog weer gaan de bloemen verdrogen en schiet de plant sneller in het zaad

Wouter

Tagged with: ,
Geplaatst in bloemen, Planten

Plaats een reactie