Esdoorn

op zich best wel een mooie boom. In mijn woonplaats, nu een woonwijk, een paar decennia geleden een kouter, komt hij veel voor. Hij komt redelijk veel voor in ons Vlaamse land in het algemeen, en wordt snel de fout gemaakt het als normaal te zien, en het positieve ervan te onderschatten. Maar ik ga die fout nu eens niet maken zie, en er wat van opzoeken. Ik ben niet naïef, maar ik hoop dat ik met dit artikel ook anderen voor de boom kan interesseren en indien mogelijk, de anderen wat kan bijleren (en zelf wat bijleren).

Zowel es als esdoorn komen voor op vochtige plekken, en om het allemaal nog eenvoudiger te maken trekken de namen heel goed op elkaar. Om maar te zeggen, verwarring is er dus snel. Toch zijn er heel wat duidelijke verschillen. Een artikel over ook deze boom is dan ook op zijn plaats denk ik zo.

De familie heeft redelijk wat leden, zo een 120. De esdoorn die je hier vooral ziet is de Spaanse aak. Meestal is hij een struik, als je hem laat doen wordt het een boom van 10 tot 12 meter. In Nederlands-Limburg zie je ook de gewone esdoorn.

esdoorn, boom van bij ons

esdoorn, boom van bij ons

Canadese vlag

De esdoorn is vooral bekend van de vlag van Canada waarop het blad prijkt van de esdoorn. Op die vlag prijkt een rood blad. Het is eigenlijk het blad van de suikeresdoorn. Een boom die in die streken inheems is. En voor je het vraagt, ook van nature uit is de Canadese variant een boom met rode bladeren, de kleur van de vlag is dus niet ontstaan door fantasie. De esdoorn in België krijgt enkel in de herfst van die fraaie kleuren

Eigenschappen

Eerst en vooral, de beworteling is nogal oppervlakkig. Dus als je hem in tuin zet, hou daar rekening mee.  En zeker als er bebouwing staat.

Hij is waarschijnlijk het meest gekend van de vruchten die op helicoptertjes gelijken. Hij namelijk voor zijn verspreiding afhankelijk van de wind. Moeder natuur heeft dit direct gezien en ingegrepen. De vrucht is voorzien van een grote vleugels, twee vruchten staan tegenover elkaar. Zo wordt een heel efficiënte verspreiding door de wind verkregen.

Omdat hij goed gesnoeid kan worden, wordt hij vaak gehouden in hagen. Een voordeel is dat hij snel groeit, in tegenstelling tot haagbeuk dat ook veel als haag wordt gezet. Als ze dicht bij elkaar worden geplant, en snel groeien doen ze, vormen ze al vlug een ondoordringbare haag. Een nadeel is dat hij bladverliezend is, dus in de winter is je bescherming/privacy weg, en dat heb je dan niet bij haagbeuk.

Net zoals bij de berk is er bij de esdoorn een sterke sapstroom, bij de esdoorn door een hoge worteldruk. Die komt ook in de lente op gang. Geniet je dus nog liefst wat van je boom/haag, ga dan tijdens de lente niet gaan zagen.

De esdoorn heeft een dunne schors en dat heeft ook z’n voordelen, maar het nadeel van een dunne schors is dat hij gauw last van verbranding als de zon er vrij aankan, net als de beuk. Het voordeel is dat de dunne bast niet snel afvalt. Een eigenschap die snel werd ingezien en gebruikt voor zitstokken in hoenderhokken. Ook die beestjes zitten graag stabiel en hebben graag droge poten, net als wij, niet?

Zijn plek onder de zon

Hij komt zowat in heel Europa, alleen het Noorden moet het doen zonder zijn verschijning. Op zowat alle gronden zie je hem. Zijn grote voordeel is dat hij zich goed voelt in de schaduw van pioniersplanten, en zoals gezegd, dat hij zowat overal groeit. Spontaan gaat hij niet op gronden groeien waar er onvoldoende kalk is. Als je dus een liefhebber bent van de esdoorn, hem hebt geplant en wat mosselschelpen op reserve hebt, dan weet je wat te doen.

Bijen en insecten

Ik ben een liefhebber van bijen en insecten, en ook deze boom is er heel goed voor. De bomen produceren in het voorjaar een grote hoeveelheid nectar die voor alle insecten makkelijk te bereiken is. Hierdoor trekken ze veel bijen en andere insecten aan.

Zijn hout

Het hout is licht van kleur en gemakkelijk te bewerken en goed af te werken. Wel relatief sterk, maar niet echt duurzaam. Maar dat het makkelijk te bewerken is maakt het bruikbaar voor meubels.  Dus vooral gebruikt voor schijnwerk voor binnen.  Meubelen en parket bijvoorbeeld.  Keukens worden er ook wel van gemaakt.  Een geliefde toepassing is er instrumenten van maken.  Vooral snaarinstrumenten dan.

Tagged with: , ,
Geplaatst in bomen
1 comments on “Esdoorn

Plaats een reactie