De drang in het Westen naar vlees

De Westerse wereld heeft een eigenaardige drang naar meer en meer vlees. Ergens beseft iedereen dat het zo niet verder kan, maar de wil om met dit systeem te stoppen is er eenvoudigweg nog niet. Er worden met voetbalvelden Amazonewoud gekapt om meer gras te voorzien om koeien op te laten grazen, en ondanks onheilspellende berichten dat het echt wel serieus de verkeerde kant aan het uitgaan is, blijven we doorgaan. Totaal irationeel eigenlijk, en totale waanzin. Maar waarom blijft de vraag stijgen? Hoe komt dat nu? Buiten de louter economische reden natuurlijk. Ik heb eens geprobeerd het gebeurde te reconstrueren. Corrigeer me gerust als er ergens een fout zit in mijn logica.

Ijzer in de voeding

Ijzer in de voeding

Duizenden jaren geleden moesten wij heel de tijd concurreren met andere carnivoren. Pijl en boog, geweer, noem het, bestonden nog niet. Wapens die ons mensen in het dierenrijk de plek hebben gegeven die we nu innemen, de top van de voedselketen. Iets dat ons mensen meer energie gaf, en zo een concurrentieel voordeel op de andere concurrenten, was dus mooi meegenomen.

Voor zowat alle activiteiten is er zuurstof nodig. Dus ook voor lopen, alert zijn, noem het. Meer zuurstof is een snellere verbranding, en meer energie. Voor zuurstof in het bloed is hemoglobine nodig. Meer hemoglobine is dus een vlottere doorstroming van zuurstof mogelijk, en dus kan er beter worden gepresteerd. En laat ijzer nu juist een essentieel onderdeel zijn van die hemoglobine.

En om het ons simpel te maken. In voeding vind je 2 soorten ijzer. Eentje dat het lichaam snel opneemt en eentje dat wat meer tijd nodig heeft. Het zogenaamde tweewaardige ijzer, en het driewaardige.

Juist het snel opneembare ijzer, het tweewaardige, zit in vlees. Waarmee direct de menselijke drang naar vlees verklaard wordt.

En waarschijnlijk komt nu de vraag of dat ijzer ook niet in groenten zit. En het antwoord is eenvoudig, natuurlijk wel. Popeye eet heus die spinazie niet voor niets hoor. Maar generaal genomen wordt ijzer uit groenten, het zogenaamde driewaardig ijzer, niet zo snel opgenomen. En om de groenten toch wat te promoten, er zijn zeker uitzonderingen die direct opneembaar ijzer leveren. Pompoen bijvoorbeeld, en dan vooral de pitten

En wil je toch voor zeker spelen als vegetarier/veganist. Voorzie je elke dag van de nodige Vitamine C om de opname van ijzer in plantaardige gewassen te bevorderen.

En zo is onmiddellijk verklaard waarom in het Westen de drang naar vlees zo groot is. En waarom jonge kinderen, een brok van energie, snakken naar elk stukje vlees.

Tagged with: , , ,
Geplaatst in mineralen
1 comments on “De drang in het Westen naar vlees
  1. natuurfreak schreef:

    Ik ben geen grote vleeseter maar volledig zonder zou ik zeker niet overwegen.Maar ieder is vrij te kiezen wat hem het meeste aanspreekt

Plaats een reactie