Pompoen

Pompoen is een groente die meer en meer opgang vindt. Ook een heel dankbare groente trouwens. Eentje die vooral in oktober te zien is. Maar wat weten we er van?

klein pompoenplantje

van groente tot symbool ter herdenking van de doden

van groente tot symbool ter herdenking van de doden

 

Een beetje geschiedenis

Ook die plant is een immigrant. Komende van Midden- en Zuid-Amerika. Daar is de pompoenoogst al heel oud. We hebben dus inzake groenteteelt heel wat aan dat continent te danken: aardappel, tomaat, pompoen, … Soit, men schat dat er bijna 9000 jaar geleden al cultivatie was.  Het is maar na Colombus en de ontdekkingsreizigers na hem dat de groente ook hier zijn ingang vond.

Als ik voor mezelf spreek wordt automatisch bij pompoen de associatie met Halloween gelegd (of hoe ook mijn gedachten voortdurend door de commercie worden gestuurd). Maar hoe is een Keltisch feest, Europees dus, tot daar geraakt?  Men schat dat het zo rond de negende eeuw moet geweest zijn als onze christelijke gebruiken zich met de Keltische, en dus ook het halloweenfeest, zijn gaan mengen.  We spreken dus nog altijd over Europa.  In de Verenigde Staten maakt het feest pas veel later opgang.  

De aardappeloogst mislukte op Ierse bodem (1845, de grote hongersnood), ironisch genoeg een groente van Amerika.  De Ieren, gedomineerd door de Engelsen, zagen het niet meer zitten, trokken massaal de Atlantische Oceaan over, de nieuwe wereld (en een betere toekomst) tegemoet, en voerden halloween daar in.  Als een grote groep gelijken verhuist, gaan natuurlijk ook de tradities mee.  Het feest moest worden aangekleed. Het moest natuurlijk iets zijn dat makkelijk te verkrijgen was en goedkoop was.  Iets dat makkelijk te kweken was lag dus voor de hand.  En de Jack-o-lantern was geboren, en daarmee ook de associatie Halloween-pompoen.  

Redelijk recent, jaren 90, maakt dit feest de omgekeerde beweging.  Van Noord-Amerika weer naar zijn heimat.  Met dit verschil dat de pompoen er van dat moment een vast onderdeel van was

Ijzer in je bloed

Maar de groente zelf heeft vooral voor vegetariërs en veganisten heel wat positiefs in huis.  Vlees heeft heel wat ijzer in zich die makkelijk opneembaar is door het lichaam (het tweewaardig ijzer).  Dat ijzer is belangrijk voor het vervoeren van zuurstof, waardoor je je fitter voelt, een essentieel onderdeel van hemoglobine.  Anders gezegd, zonder ijzer voel je je veel sneller moe, kan je minder lang actief zijn, wat futloos, enz.  De meeste groenten bevatten ook ijzer, maar met een andere structuur.  ijzer dat eerst moet worden omgezet in het lichaam tot bruikbare stoffen (het zogenaamde driewaardige ijzer).  Dus met andere woorden, met ijzer komende uit vlees ben je op korte termijn veel meer.  En als je op moment X een energieboost nodig hebt, dan ben je bitter weinig met dat driewaardig ijzer dat pas na zoveel tijd effect geeft.  En hiermee is dan de link gelegd met Darwin, “the survival of the fittest, diegene die het meest is aangepast aan de huidige situatie overleeft.

Maar het zou maar raar zijn als ook hier geen uitzondering zou op bestaan.  De spreekwoordelijke uitzondering dat de regel moet bevestigen, weet je wel?  En pompoen is een van die uitzonderingen.  Maar dat hij het tweewaardig ijzer bevat is zeker niet het enige positieve.  Het goedje zit ook vol vitamine C dat je weerstand vergroot.  En is dat niet voor iedereen goed?  Evenals caroteen trouwens (huid, tanden, mooie ogen).  Daarenboven gaan ze ook je afweersysteem op peil houden, gaan ze tegen de schadelijke werking van UV-straling helpen.  Dus zonnekloppers onder ons, je weet wat te doen.  Maar zeker niet te vergeten zijn zeker zijn de pitten. Ze zitten vol onverzadigde vetten.  En dat maakt de groente nu net zo goed, want als er één ding is dat je niet zomaar binnenkrijgt, dan is het wel onverzadigde vetzuren.  And last but not least.  Het goedje is heel licht verteerbaar.  Ideaal dus voor een snelle hap!

En dan zijn plaats onder de zon

Iedere groente heeft z’n voorkeur qua bodem, en zo ook pompoen. Maar als ze al genoeg worden voorzien van zon en bewaterd is het al veel. Hij prefereert een grond die goed voorzien is van goed wat voedingsstoffen, genoeg organisch materiaal voorzien is dus al veel (ze groeien heel goed op de composthoop trouwens). Als je weet dat je iets of wat zure grond hebt, best bijkalken.  Een te zure grond is niet hun ding, en dat ga je al snel zien in het resultaat En laten we vooral niet vergeten dat de oranje ronde variant maar één uit de zovele soorten is.  Soit, moraal van het verhaal.  Vooraleer je nog eens nee zegt tegen een gerecht met pompoen denk twee keer na

Wouter

http://www.depompoenenkar.nl/page5.php

Tagged with: , , , , ,
Geplaatst in groenten

Plaats een reactie