vitamine e of tocoferol

Vitaminen hebben nogal een dubieuze relatie met ons lichaam. En wel in die zin dat het lichaam hen nodig heeft om goed te functioneren. Ze leveren niet direct extra energie voor het lichaam, maar voor een goede stofwisseling, een goede gezondheid, groei, ontwikkeling en herstel zijn ze wel nodig. Maar het lichaam kan ze zelf niet aanmaken. Dus een beetje kennis van die stoffen, en waar ze in zitten, is altijd wel mooi meegenomen.

vitamine E

Van de 13 vitamines die ons lichaam nodig heeft kan je twee groepen maken. De vitamines die in vet oplosbaar zijn, en die dat in water oplosbaar zijn. Die oplosbaar in water komen het makkelijkst het lichaam binnen, maar gaan er ook makkelijk weer uit via de urine. Ze zitten vooral in het vocht van voedingsmiddelen. Dat één stuk fruit per dag wordt aangeraden is echt niet zomaar hoor, vitamine C behoort tot die dat oplosbaar zijn in water. En dan de tweede groep, die vitaminen dat in vet oplosbaar zijn. Die komen niet zo makkelijk binnen in het lichaam, die zitten trouwens voornamelijk in voedingsvetten, maar kunnen wel gedeeltelijk worden opgeslagen.

Maar over al te vitaminen gaan vertellen gaat ons hoe dan ook te ver leiden, en alles gaan opnoemen is zeker niet de bedoeling. Dus terug naar die vitamine E. Het wordt veelal benoemd met tocoferol trouwens. Het meest actieve bestanddeel. De vitamine bestaat uit 8 afzonderlijke deeltjes. De vitamine E is wel oplosbaar in vet, dus het lichaam kan die wel tot zekere hoogte bewaren.

Ook de vitamine E is elementair in de aanmaak van rode bloedcellen. Net zoals ijzer, in een voorgaand artikel beschreven.  Meer rode bloedcellen is meer zuurstof in het lichaam, en meer zuurstof dat kan worden getransporteerd doorheen het lichaam is meer energie. Maar één van de belangrijkste werkingen, al de werkingen verdienen natuurlijk een plaatsje op het eerste schavot, is toch wel zijn werking als antioxidant. De werking die ons gaat helpen vrije radicalen aan te pakken in ons lichaam, de beestjes die in grote hoeveelheden interne schade aan het lichaam gaan veroorzaken en tot serieuze ziekten, bv. kanker, kunnen gaan leiden.

De mens is slim, en op chemische wijze kan men veel namaken, maar de natuur is wonderbaarlijk. Waar ik naartoe wil, men is er in geslaagd ook die vitamine op chemische wijze na te maken, maar maar ten dele. De natuurlijke vitamine E kent 8 diverse vormen. De chemische nijverheid is er maar in geslaagd 1 soort te reproduceren.  Waarschijnlijk kan de chemische variant slechts een fractie doen in het lichaam ten opzichte van de natuurlijke. Het is natuurlijk zeker al een begin.

Dat de vitamine voor de aanmaak van rode bloedcellen, en dus zuurstof, noodzakelijk is, dat had ik al verteld. Het helpt ook de weerstand op peil te houden. Buiten dat de vitamine, in z’n chemische variant dan, aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd om langer te bewaren, heeft ze ook een vaste stek in de meeste shampoos en crèmes. Zowel de cellen van het haar, zowel als die van de huid, zouden worden versterkt door vitamine E in het lichaam toe te voegen.

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in vitaminen

Plaats een reactie