melde of rode spinazie

De melde dat we hier het meeste zien is de tuinmelde, een door selectie gevormde soort. De tuinmelde, ook wel eens rode spinazie genoemd, is een plant die uit Azië komt.  En de bijnaam, rode spinazie, is niet uit de lucht gegrepen.  Buiten de kleur trekt hij goed op de groente.  Er zijn groenbladige soorten van en roodbladige.   Hij smaakt ook zoals spinazie, wel zouter.  En en surplus kan je hem op dezelfde wijze als spinazie koken.  Rauw toevoegen aan een salade kan natuurlijk ook

tuinmelde, de rode spinazie

  tuinmelde, de rode spinazie

melde 1

De plant melde

De plant komt uit Midden-Azië. Hij past zich zo gemakkelijk aan dat hij hier al snel veelvuldig voorkwam en als hardnekkig onkruid werd gezien.  Hij groeit zowat op elke grond.  Als er nood aan was werd hij met smaak gegeten, maar na WOII was er eten genoeg in Europa en was er ook geen noodzaak om alles wat kon te gebruiken.  En zo werd ook de traditie om die plant te koken, vergeten.  En zoals gezegd, gewoon als onkruid aanzien. 

De plant is niet winterhard en is kruidachtig of struikachtig. Er zijn immers veel variëteiten. Je hebt er woestijnplanten in, maar je kan ze even goed vinden aan de kust.  Het voordeel van de plant is dat hij snel groeit en bloeit, en makkelijk zout opneemt.  Hij wordt ook wel eens gebruikt om gronden te ontzilten trouwens. Er is dus echt wel gelijkenis met onkruid.  Als we over melde praten is het bijna altijd tuinmelde, een gecultiveerd neefje.  Je hebt hem in serieus wat soorten, maar meest gekend is de rode variant, daarmee rode spinazie.  Als je hem laat bloeien kan hij tot 2 meter worden, maar als je wil genieten van de smaak wordt hij best al geoogst bij 20cm.

Zaaien

Als je zaad hebt, kan die van maart tot mei de grond in.  Zoals al gezegd, je ziet snel resultaat.  Oogsten kan dan in de maanden juli en augustus.

Zijn plek onder de zon

Hij is heel flexibel, zowat elke grondsoort is goed.  Vandaar ook de woekering.  Maar ook hij heeft zijn voorkeur, namelijk lichte, voedzame grond die snel kan opwarmen

Tagged with: , , ,
Geplaatst in Planten

Plaats een reactie