Mierikswortel

De plant behoort tot de kruisbloemigen.  Dus familie van de tuinkers, radijs, enzovoort  De bloem komt oorspronkelijk uit Oost-Europa en West-Azie.  Hij is hier verspreid geraakt doordat hij best wel mooi oogt, een relatief grote plant met mooie bladeren, dus helemaal niet zo verwonderlijk dat hij al gauw de voorkeur genoot bij redelijk wat tuinliefhebbers.

De mierikswortel, bom van Vitamine C, opkikker tijdens de barre wintermaanden

De mierikswortel, bom van Vitamine C, opkikker tijdens de barre wintermaanden

mierikswortel

Hij is ook heel flexibel inzake standplaats, wat hem nog een extra troef geeft, maar natuurlijk heeft ook deze plant zijn voorkeur.  Liefst van allemaal heeft hij lichte, vochtige en voedzame grond.  Let wel op, eenmaal in de tuin is hij moeilijk weer weg te krijgen.  Een klein beetje van de plant laten zitten bij het opruimen, en in de lente staat hij er opnieuw.

Maar het waar de plant vooral om werd en wordt gehouden is de wortel.  Een bom vitamine C.  Dus het gedeelte onder de grond telt.  Niet voor niets is de naam mierikswortel.

Raymond, de keukenprinses van de Kollebloem, heeft deze week een soepje gemaakt waar onder andere mierikswortel in zat.  Best wel lekker, maar het minste dat kan worden gezegd is dat het een heel sterke nasmaak had.

In de keuken werd hij de vorige eeuwen ook al gebruikt bij vissausen, dit vooral in Duitsland en Denemarken.  Vandaar is hij dan door handel op het Britse eiland terecht gekomen.  Daar is het kruid onlosmakelijk verbonden geraakt met rosbief.  En nu wordt hij zowat overal in bereidingen gebruikt.  De globalisering hè …

Wanneer je de wortel raspt en klaarmaakt voor bereiding ga je de celstructuur beschadigen.  Bij kneuzing van de cel van de wortel gaat de plant die stof aanmaken.  Noem het een soort van bescherming.  De scherpe smaak dat je zo verkrijgt is er mee de oorzaak van dat hij in de volksmond ook wel eens peperwortel genoemd wordt.  Zoals reeds vernoemd heeft hij een nauwe band met groenten zoals tuinkers en radijs.  Geen idee of je er al op gelet hebt, maar ook in die groenten kan je die scherpe smaak aantreffen.  Maar de mieriksswortel staat inzake scherpte zeker enkele trapjes hoger

Wouter

Tagged with: , , ,
Geplaatst in struiken

Plaats een reactie