Dove netel

Het is een plant uit de lipbloemenfamilie waar je één- en tweejarige planten in hebt

Naar de betekenis achter de naam moet niet te ver worden gezocht. Hij trekt op de gewone netel maar steekt niet, dus dove netel. Hij heeft dan wel niet het mierenzuur van de gewone netel, wat de gewone netel zo gezond maakt en wat hem ook doet steken, in zijn bloemetjes van de dove netel zit wel zoete nectar, wat hem heel geliefd maakt bij bijen. Grazers die al hebben kennisgemaakt met netels gaan ook de dove netel daarmee associeren en hem mooi aan de kant laten staan.

De verwarring wordt ook nog eens gemaakt doordat ook de dove netel op verlaten plaatsen opduikt, stortplaatsen, wegbermen, afvalterreinen, bosranden. En zowel de dove – als de gewone netel groeien op vochtige, voedselrijke bodems. En en surplus komen ze ook nog eens op ongeveer hetzelfde moment uit de grond. Dus voor de mens zijn ze makkelijk uit elkaar te houden, voor dieren is het niet zo evident. En grazers laten hen dan ook veelal met rust.

In de Benelux komen verschillende soorten voor. De meest gekende zijn de brede dovenetel, de paarse- en de witte dovenetel

dovenetel paarsdovenetel wit

Heel goed voor bijen!

Als aan de bloemen zuigt, krijg je een zoete smaak, je zuigt er het stuifmeel uit. Bijen zijn er dan ook verzot op. En het is een voorjaarsbloeier, dus het voedsel is er snel voor de bijen.

Interessant voor de mens?

Goed voor de bijen is ook goed voor de mens. Maar dit terzijde, ook rechtstreeks zijn ze heel goed voor de mens. Als de bloemen rijp zijn zijn ze heel makkelijk los te maken van de plant, ze zijn eetbaar en heel zoet door de nectar. En het eetbaar zijn geldt voor alle soorten dove netels. Je kan de jonge blaadjes gaan verwerken in de soep, er thee van trekken, of wel klaarmaken als spinazie

Verspreiding

De belangrijkste manier om zich te verspreiden is via wortelstokken. Maar voor de verspreiding over langere afstanden moet beroep worden gedaan op dieren die zaadjes verspreiden. Vooral dan mieren die worden gelokt met een mierenbroodje dat naar het nest wordt gezeuld, en zo de zaadjes verspreiden.

Wouter

Tagged with: , , ,
Geplaatst in Planten

Plaats een reactie