Rozemarijn of Rosmarinus, dauw der zee

 

Rozemarijn is een heel geurrijk kruid, dus best niet te kwistig mee zijn, dat familie is van de lipbloemenfamilie. Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa en het Mediterraan zeeklimaat. Iets dat zeker in onze contreien zeker geen overbodige luxe is, is dat hij winterhard is. In het voorjaar groeien tussen de sterk geurende blaadjes blauwe bloemetjes. Buiten dat hij ook ‘t best in het Zuiden groeit kan je nog een link met lavendel leggen, op de juiste plek (bij hem is dat kalkgrond) gaat hij intensiever ruiken.

Rond 1400 dachten monniken uit Hongarije het middel tegen ouderdomsverschijnselen gevonden te hebben. En het werkte klaarblijkelijk ook nog. Het recept werd doorgespeeld aan de Koningin van Hongarije. Rozemarijn was het belangrijkste ingrediënt.

Geschiedenis

Zoals reeds verteld, rozemarijn is sterk geurend. En die kennis gaat al heel lang mee. Men vond al restanten van rozemarijn terug in de piramiden van de Egyptenaren, bij wie het kruid als heilig aangeschreven stond. Bij de Grieken en Romeinen stond het symbool voor liefde, vriendschap en trouw. Een eigenschap dat het kruid een steevast plekje gaf op bruiloften. Voor het niet vergeten. De traditie wou dat een takje werd meegegeven als iemand op reis ging, voor een voorspoedige bruiloft. Maar ook bij begrafenissen, dat overledene mocht immers niet worden vergeten. Wat ons bij het volgende brengt. De oude Grieken geloofden al dat de geur de hersenen konden beïnvloeden. Bij taken die heel wat denkwerk vereisten werd een takje rozemarijn tussen het oor gestoken. En die kennis wordt vandaag in de praktijk gebracht als men ook geuren gaat gebruiken om consumenten aan te zetten bepaalde goederen te kopen.

Zaaien en bloeien

In de bloeitijd staat hij op z’n mooist, dat loopt van maart tot mei. Ik kan me voorstellen dat je van zo een geurig kruid denkt: “tiens, daar wil ik er wel meer van!” Dan heb ik een heel simpele oplossing, en eentje die niets kost, stekken.

Zaaien kan je ook wel, maar wordt praktisch niet gedaan. En dit om de simpele reden dat stekken vlugger gaat, je ziet sneller resultaat, en, of de zaadjes ook effectief uitkomen is niet zeker. Dus voor je eigen gemak stek je maar als je kan.

Medicinaal

Het kruid gaat de bloedsomloop bevorderen. Bij mensen die last hebben van een lage bloeddruk gaat het helpen. Heb je dus last van een slechte bloedsomloop, en daarmee gepaard gaande vaatkrampen, gewrichtspijnen, koude handen en voeten, zeker eens proberen. En baat het niet, ‘t is een natuurlijk middel, het schaadt niet. Eetlust opwekkend is het ook. Bij een zwakke maag helpt het ook, evenals bij een slecht leverfunctie en darmkrampen. Het kruid kalmeert en helpt bij hyperactiviteit. Tegen depressiviteit, en niet te vergeten, bij haarverlies en problemen met de hoofdhuid.

Grondsoort

Rozemarijn heeft het liefst een zonnige en droge plek. Een beschutte plek is dus zeker geen luxe. Een kalkrijke grond die het vocht goed doorlaat is het best.

Wouter

http://nl.wikipedia.org/wiki/Rozemarijn_%28plant%29

http://www.natuurlijkerwijs.com/rozemarijn.htm

http://www.kruidengeneeskunde.be/rozemarijn.html

 

Tagged with: , , , , , , ,
Geplaatst in kruiden

Plaats een reactie