Lavendel

De naam zou komen van het Latijnse lavare of wassen. Het kruid werd in de Romeinse thermen gebruikt

In de Provence, het beeld dat me trouwens altijd als eerste in m’n gedachten schiet als ze over het kruid spreken, spreken ze over lavendil of le vraie lavande. Deze soort groeit op 600m hoogte, op de bergflanken van de haute Provence. Ze heeft minder opbrengst, maar ruikt intenser en is dus duurder.

velden vol Lavendel

Geschiedenis

De plant is al lang gekend. Onder andere weten we dat Toetanchamon in zijn sarcofaag is gelegd met een kruik welriekende lavendel naast hem. Correctie, het was welriekend op het moment dat ze hem in de piramide hebben gelegd. Het zijn de Romeinen die begonnen zijn met het zaaien en planten van lavendel voor de oogst. Bij hun veroveringstochten door Europa, Azië en Noord-Afrika gebruikten zij de plant voor gewonde en uitgeputte soldaten.

Ook in de middeleeuwen was het kruid populair omdat het insectenwerend is. Het werd rondgestrooid om zo ongedierte en muggen te weren, en simpelweg omdat het huis zo beter geurde. Ook de stank van de open riolen probeerde men zo te overheersen.

Rond 1900, lavendel gold als een versterkend middel voor de geest, wordt Engeland heel belangrijk voor de produktie van lavendel. Het deed dienst tegen nervositeit, migraine en melancholie. Ook de hedendaagse fytotherapie (kruidengeneeskunde) vermeldt lavendel als middel tegen die aandoeningen. Het helpt alleszins tegen flauwvallen.

Eigenschappen

De plant is goed voor de zenuwen. Het is ook een opbeurende plant. Het doodt de bacteriën en is tot zeker mate pijnstillend. Hij helpt dan ook bij insectenbeten, wonden en kneuzingen. Met dat de olie ook slijmoplossend is zou hij bij verkoudheid en griep ook soelaas bieden. En de olie is ook heel goed bij spanning, depressie, stress, slapeloosheid, enz.

dat hij dus positief gaat werken op ’t zenuwstelsel en klachten die te maken hebben met psychische is dus al geweten, maar daarenboven werkt het ook op de spijsvertering. Het zou tegen winderigheid en tegen de krampen helpen, bovenop ’t feit dat het de eetlust opwekt en de spijsvertering bevordert. Diarree zou ’t ook helpen voorkomen.

Standplaats

Qua grond dan. Zo nauw steekt het niet maar ’t moet een grond zijn die goed gedraineerd is, stenig liefst. Zanderig met leem is nog beter. Maar vooral het zonnige mag niet ontbreken. Hij gedijt niet voor niets zo goed in de Provence. Een Zuiderhelling dus?

Wil je een bereiding maken, dan is het makkelijkste er thee van te maken. Circa 2 dessertlepels lavendelbloesem voor een kopje en kokend water erop. Een tiental minuten laten trekken en zeven. Je kan dit natuurlijk ook bij de kruidenier gaan kopen, daar kies je zelf in. Maar als je aan je geldbeugel denkt, en je hebt de plaats om ze te kweken, is de keuze snel gemaakt zeker?

En tenslotte vermeerderen

Om te vermeerderen is nieuwe plantjes kopen sowieso het makkelijkst, zoals met alles. Maar met wat tijd en geduld kan je je makkelijk die kosten besparen (€2,5/stek) en zelf stekken. Gewoon een niet bloeiende tak nemen. Onderaan ontdoen van de bladeren en in water zetten tot hij wortels krijgt. Augustus is de maand hiervoor. Eenmaal wortels in potaarde zetten en beschut zetten. En in de maand april kan hij dan in de volle grond

Als je dus zelf een kruidenhoekje wilt starten, lavendel is alleszins al een heel goed begin. Mooi ogend en lekker ruikend …

Tagged with: , , , ,
Geplaatst in kruiden

Plaats een reactie